torstai 3. marraskuuta 2011

Taiteen ja talouden liitto aluekehityksessä, Kuopio

Tänään Joensuussa: Sanomalehti Karjalainen kertoi Perussuomalaisten kannatuksen nousseen maakunnassa 27 prosenttiin. Päivän kulttuuriuutisia olivat Itä-Suomen yliopiston (yhdistetty Kuopion ja Joensuun yliopisto) yt-neuvottelut, ammattikorkeakoulun kultttuurikoulutuksen supistaminen ja yliopiston seminaarin http://bit.ly/vbENTi
pääpuhujan Vera L. Zolbergin haastattelu. Seminaari on syy miksi minä olen täällä. Kaupungissa on myös Pekka Haavisto ja Sirpa Pietikäinen - lehtitietojen mukaan syy heille olla kaupungissa ei kuitenkaan ole sama kuin minulla.


Eilen Kuopiossa käsiteltiin Luovaa taloutta. Kahden päivän seminaari oli yhteenveto paikalliselle Art Hubille, Art 360-osahankkeelle ja muulle. Luova Tampere hankkeen Lasse Paananen esitteli tänä vuonna päättyvää, kuusi vuotta kestänyttä kaupungin projektia positiivisin luvuin. Luova talous päättyy yhteenvetoseminaariin Tampereella, musiikkiteatteri Palatsissa 13.12.
http://bit.ly/ocENvA
Anna Vilkuna (JY) puhui alustuksestaan kulttuurin saavutettavuudesta ja alueellisesta tasavertaisuudesta: periaatteesta, joka on kirjattuna lakiin jo 1960-luvulla. Tutkitusti 2,4 miljoonaa suomalaista on edelleen huonossa asemassa kulttuurin saavutettavuuden näkökulmasta. Vaikka kulttuurin rahoitus on noussut, kulttuurin alueellinen saavutettavuus ei ole parantunut - ja entä nyt, kun kulttuurista leikataan? Anna vetosi alustuksessaan tuttavallisesti Paavoon, joka on sanonut että "kulttuuri on lähipalvelu". Josta voi ainakin päätellä, että kirjastoista ei leikata.
Tutkija Vilkuna näki ainakin Savossa tärkeäksi, että ensin kehitetään kulttuurin organisaatioiden yhteistyötä ja vasta toisessa vaiheessa hän ottaisi siihen mukaan yksilöt ja kolmannen sektorin mukaan. Jo yksilöiden ja kolmannen sektorin rinnastaminen ryhmäksi kuulostaa enemmän poissulkemiselta kuin siltä, että jotain olisi mietitty loppuun saakka, mutta ehkä se sitten Savossa olisi näin. Taiteen edistämiskeskuksen muotoitumiseen Jyväskylän yliopiston tutkija Vilkuna suhtautui vielä avoimena asiana: ehkäpä aluepuoli siinä tulee vahvistumaankin!
Alueilla on eronsa. Savossa ei maakuntaliitolla ole omaa kulttuuristrategiaa ja kehittämisstrategiassakin kulttuuri on mainittu vain yhdessä strategian pääkohdan neljästä alueesta: kansalaisten hyvinvointia käsittelevässä osiossa. Nyt Pohjois-Savon taidetoimikunnan johdolla aloitetaan luovan talouden ohjelman valmistelu 2012 - 2015. Kuopion kaupunki, ely-keskus ja taidetoimikunta: kulttuuri myös elinkeinona!


Kunnilla on myös hanke- ja kehittämisrahaa tarjolla ja Jyväskylän yliopistolla aloitetaan selvitystyö.
http://bit.ly/v0FFcZ


"Opetus- ja kulttuuriministeriö toivoo seuraavalle vuodelle hankkeita, jotka liittyvät kuntien kulttuuripalveluiden ja kulttuuritarjonnan kehittämiseen. Ministeriö on käynnistämässä professori Anita Kankaan ja ministeri Kalevi Kivistön laatiman kuntien kulttuuritoimintaa koskeneen selvityksen pohjalta yhteistyössä Jyväskylän yliopiston ja muiden keskeisten tahojen kanssa kuntien kulttuuritoiminnan kehittämishanketta." 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti