sunnuntai 10. huhtikuuta 2011

Erikoistumisopintoja ammattikorkeakouluun!

Aamulehti muisti perjantaina Tampereen ammattikorkeakoulusta valmistuvia kuvataiteeen osaajia mukavasti palstatilalla http://www.aamulehti.fi/cs/Satellite/Kulttuuri/1194673850338/artikkeli/millainen+on+tulevaisuuden+kuvataiteilija+.html

Tämä onkin kai vähintä, millaista ymmärrystä maakuntalehdellä on. Kertoa alueellisesta ammattikoulutuksesta. Myös kuvataidekoulutuksen keskeinen tieto, se, että alalle ollaan hyvin sitoutuneita, tuli artikkelissa selville. Kuvataideakatemia on mm. tehnyt tästä selvityksen: http://www.kuva.fi/portal/ajankohtaiset_tiedotteet/?id=1670

Tampereen ammattikorkeakoulun kuvataideopetuksen suuntaviivoja oli Aamulehdessä kertomassa koulutuspäällikkö Juha Suonpää. Suonpää on mielestäni ennenkin liputtanut varovasti sovelletun taiteen puolesta - taiteilijamyyttien juoppotaiteilijakuvaa vastaan.

Toisaalta vastakkainasettelun voi nähdä perusteltuna harkittuna strategiana, mutta kun se liittyy aikaan kiinnittyneeseen taiteilijakuvan muutokseen, on se turhan yksioikoinen. On totta, että nykytaiteilija on sosiaalisesti entistä taitavampi, mutta se ei ole mikään kuvataiteilijoihin liittyvä erityispiirre vaan kiinni yleisemmin suomalaisessa koulutuksessa ja tiedossa, että suomalaiset ovat aiempaa sosiaalisempia ja avoimempia. Miksi siis eivät nykytaiteilijat?

Ja varsin perusteeton on väite, että tekninen monialaisuus tekisi parempia taiteilijoita. On totta, että tekninen innovatiivisuus tuottaa enemmän mahdollisuuksia saada siitä soveltavaa tuottoa (pelit, digitaalinen toistettavuus), muttei se mikään suunta taiteessa itsessään ole.

Nadja Laineen Kulttuurista hyvinvointia selvityksessä Pirkanmaalta mm. hyvinvointitarkoituksessa soveltavan taiteen onnistuneet esimerkit ja toiveet kohdistuivat kaikesta kulttuurista kuusikymmenprosenttisesti edelleen perinteiseen kuvataiteen tekemiseen ja siitä nauttimiseen.

Toivottavasti Tampereen ammattikorkeakoulussa tajutaan tämä, kun mietitään erikoistumisopintojen järjestämistä.

Turussa on tehty monta vuotta hienoa, kokonaisvaltaista työtä, joka on tähdännyt julkisen tilan taiteen tuottamiseen, koulutukseen ja tiedottamiseen. Vastaavanlaisen kokonaisuuden voisi luoda Pirkanmaalle perinteisen kuvataiteen soveltavasta käytöstä hyvinvoinnin edistämiseksi yhteisöllisemmässä merkityksessä.

1 kommentti:

  1. Työryhmä esittää lisäystä sosiaali- ja terveysalan ja vähennystä kulttuurialan koulutukseen

    http://bit.ly/gMfqSG

    eli valmistuuko terveydenhoitoalan ammattilaisia kuvataidekurssilla eikä kuvataiteen ammattilaisia terveydenhoitoalan kurssilla?

    VastaaPoista