torstai 7. huhtikuuta 2011

Kuvataide on hallinnollisen edistämisen kuopassa?

eli hyvinvointia ja kultausta ja pirkanmaan liiton kulttuuriohjelmaa

Viimeaikoina olen potenut jatkuvaa identiteettikriisiä kuvataiteenalan luottamustoimen suhteen. Se ei sinällään ole ihme, koska sitä samaa identtiteettikriisiä on koko taidehallinnonalalla. Kysymyksen ydin lienee taiteen soveltavassa käytössä. Yhdellätapaa siinä, minkä kuka hyvänsä tunnistaa taiteeksi ja myöntää sen tekijälle kuuluvan ansiota ja toisaalta siinä, että tehty taide koetaan jonkun yksilölliseksi projektiksi jonka merkitys kielletään täysin.

Kulttuuri, taide ja kuvataide, tämä on linja suuremmasta yhä pienempään ja marginaalisempaan. Klassikoksi on muodostunut Aamulehden silloisen päätoimittajan Matti Apusen lausahdus taiteilijoista, jotka eivät ole kykeneviä makkaravoileipien tekoon. Itse taiteilijana sanon, että so what, anna olla.

Mutta kun maailma mittaa merkitsevyyttä julkisen palvelun mittareilla ja taloudellisilla perusteilla. Miten kuvataide on tässä mukana ja löytyykö sieltä omalle alalle mahdollisuuksia. Ja ei nyt helvetti itselle, mutta jollekin toiselle kuvataiteilijalle.

Jos taidetoimikunnat ovat valtion rahoittamia alueellisia toimijoita, niin sitä ovat myös taiteen aluekeskukset. Kuvataiteen alalla ei ole taiteen aluekeskuksia (kuten tanssilla, valokuvalla ja elokuvalla). Aluetaidemuseot ovat valtion rahoittamia, mutta perinteisesti museota ei ole koettu liikkuvana nykykuvataiteen alueellisena edistäjänä. Sitä voisi olla paikallinen taiteilijaseura, mutta se taas ei ole valtionhallinnossa mikään toimija eli kuvataide on hallinnollisen edistämisen kuopassa?

Kevään mittaan kuulolla Kultauksesta ja kuvataiteesta ja Maakuntaliiton kulttuuriohjelmasta.

http://www.pirkanmaantaidetoimikunta.fi/data/File/Elinan%20/Selvitystyo2011_raportti.pdf

4 kommenttia:

  1. Ymmärtääkseni Kuopion ja/tai Rovaniemen suunnalla ollaan käynnistämässä kuvataiteen aluekeskushankkeita. Valtion kanssahan noilla eri taidealojen aluekeskuksilla ei ole muuta tekemistä kuin rahoitus. Eli alueen toimijoiden olisi järjestäydyttävä yhtenäisen aluekeskuksen taakse.
    Kuvataiteen puolella aluekeskuksen yksi haaste on varmasti se miten kaikki erilaiset toimijat (taiteilijat, museot, tapahtumat, taitelijaseurat jne) saadaan yhden aluekeskuksen taakse niin, että se pystyy palvelemaan kaikkia. Esim. teatterin puolella tilanne on selkeämpi: on vain teattereita ja freelancertekijöitä.

    VastaaPoista
  2. Hei, ei taida olla uusia aluekeskushankkeita mietinnässä - mutta eikö olisi hienoa jos paikallinen aiteilijaseura saisi suoraa valtiontukea kun kerran toimii alueellisesti?

    VastaaPoista
  3. Kyllä Lappiin ollaan perustamassa Visuaalisen taiteen keskusta.
    http://yle.fi/alueet/lappi/2010/07/lapin_taiteilijaseuralle_manageri_1852282.html

    VastaaPoista
  4. Myös Pohjois-savosta löytyy vista: http://vistakeskus.fi/

    Mutta nämä eivät ole taiteen aluekeskuksia

    VastaaPoista