torstai 24. maaliskuuta 2011

Vaalipuheita

Kuvataidealan järjestöillä Suomen Taiteilijaseuralla http://www.artists.fi/tietoa_toiminnasta/ajankohtaista/suomen_taiteilijaseuran_tavoitteet_hallitusohjelmaan_2011_-_2015.html
ja Taidemaalariliitolla
http://www.painters.fi/ajankohtaista.html
on molemmilla omat ohjelmansa tuleviin eduskuntavaaleihin. Molemmilla on ohjelmissaan varsin samankaltaiset keskeiset teemat.

Eläkeasia on yksi näistä. Taidemaalariliitto on tehnyt kyselyn oman jäsenkuntansa keskuudessa ja siihen perustuen nostanut keskeiseksi vaalitavoitteekseen oman taiteilijaeläkejärjestelmän. Pyrkimyksen ovat allekirjoittaneet säveltäjät ja sanoittajat sekä kirjailijat.
http://www.painters.fi/Tiedote1832011.pdf

Ei siis Suomen Taiteilijaseura: mielenkiintoista jos keskusjärjestöllä on takataskussaan omaa eläkelakia parempi valtti parantaa vapaan kentän toimijoiden eläketurvaa. Taiteilijaeläkkeiden kasvattaminen on hyvä tavoite ja sillä on merkittävyyttä iäkkäämmälle taiteilijakunnalle heti.

Ministerit Pekkarinen, Sinnemäki ja Wallin ovat löytäneet luovan talouden mahdollisuuden kehittää taloutta.
http://www.minedu.fi/OPM/Tiedotteet/2011/03/luova_talous.html?lang=fi
Sopii toivoa, että luovan talouden virallinen löytyminen tuottaa välillisesti lisätukea vapaalle taiteelle.

Taiteilijajärjestöjen vaalipuheeseen on syytä liittää vielä yhdenvertaisuus kulttuurin saavutettavuudessa alueellisesti. Tämä nojaa vasta julkaistuun Kankaan - Kivistön selvitykseen
http://www.minedu.fi/OPM/Tapahtumakalenteri/2011/03/kulttuurikunnat.html?lang=
missä ehdotetaan mm. kuntien kulttuuripanostusta, nyt 3,50 euroa per asukas, nostettavaksi liikunnan ja urheilun tasolle, nyt 12 euroa per asukas. Valtiolle tämä merkitsisi 13 miljoonan menoerää. Ajatuksen luulisi kelpaavan myös perussuomalaisille.
http://www.savonsanomat.fi/mielipide/artikkelit/suomi-on-kulttuurielämän-takapajula/656517

Pahinta olisi, jos luovan talouden visio nähdään alueellisena tulevaisuutena ilman, että ymmärretään ammattitaiteilijoiden toiminnan osuutta ytimessä. Tämän ylläpitämiseksi tarvitaan suoraa taiteilijatukea.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti