torstai 22. maaliskuuta 2012

Tiistain kuulemistilaisuus

Keskivaiheilla kuulemistilaisuutta eräs osallistujista olisi halunnut saada edistämiskeskuksen aiheeseen tarkennusta ministeri Arhinmäeltä. Tilaisuuden puheenjohtaja totesi kuitenkin, että nyt vaan kuullaan, eikä kuuliainen ministeri sitten vastannut kysyjälle mitään. Myöhemmin Arhinmäki kyllä puhui; kertoi tyytyväisenä poliittisesta ohjaamisestaan sen, että hän on korostanut ainoastaan avoimuutta valmistelutyössä. Tuskin hänellä olisi ollut edes aikaa puuttua. Ensi tiistaina, 27.3. on Arkadiaseuran järjestämä tilaisuus Taiteen edistämiskeskuksesta Eurooppasalissa Esplanadilla 16.30; siellä ministeri jo esitteleekin esitystä.

Viimeinen päivä kommentoida uutta edistämiskeskusta on 26.3.

Suurimmat huolenaiheet tulivat todennäköisesti jo esille kuulemistilaisuudessa. Taiteen keskustoimikunta toi muutosehdotuksensa esille yhtenäisen tuntuisena ryhmänä. Hyvin olivatkin paikalla, sillä tilaisuutta seurasi Taiteen keskustoimikunnan oma kokous. Ainoastaan puheenjohtaja Rantala istui pöydän toisella puolella.

Rakennustaiteen toimikunnan puheenjohtajan Markus Seppäsen suulla keskeiset muutosvaatimukset olivat: Kulttuurin käsite on liian laaja, esityksessä on palattava taiteenedistämisen näkökulmaan. Tehtävämäärittelynä tulee olla "taiteen edistämisestä vastaava virasto, sitä kansallisesti ja kansainvälisesti". Poliittista nimittämistä tulee välttää (miten sekin taataan?). Taideneuvoston kokoa tulisi kasvattaa ehdotuksessa 6 + pj. Nykyiset toimikaudet ja enimmäismäärä tulisi säilyttää, 3 + 3 vuotta. Vertaisarviointiryhmä-nimen katsotaan kuvaavan tehtäviä liian suppeasti, tarkoituksenmukaisempaa on asiantuntijuuden nostaminen esiin. Taideneuvoston tehtävä on koota eri taiteenalat yhteen. Virastolla tulee olla omaa tutkimustoimintaa, jonka lähtökohta on erityisesti taiteessa. Alueille ohjattavien projektien tulee syntyä alueiden omista tarpeista. Alueiden itsenäisyyttä ei saa heikentää.

Myös huoli johtajan vallasta nousi esille. Tähän reseptinä nähtiin tehtävän määräaikaisuus ja kontrolli; Taiteen keskustoimikunta haluaa olla mukana muokkaamassa asetusta viraston työjärjestykseksi. Aluepisteiden määrä jää asetuksen varaan, mutta nykyisestä määrästä lähdetään liikkeelle niin aluepisteissä kuin arviointiryhmissäkin.

Aikataulusta, uuden lain voimaanastumisesta vuodenvaihteessa tullaan varmaankin pitämään kiinni. Taiteen keskustoimikunnan ja alueiden huoli tulivat kyllä esille. Nouseeko esille vielä muita näkökulmia? Viimeinen hionta tehdään eduskunnassa viimeistään toukokuussa.

2 kommenttia:

  1. Alueellisten toimipisteiden määrä putoaa 13 noin kuuteen, vertaisarviointirhmiä on sitten enmmän , mutta nykyiset toimikuntajaot häviävät fuusioiden ym keinoin ja läänintaiteiljoista tulle kompromisna luultavasti taidekoordinaattoreita- junaa ei pysätetä ja jo nt on 23 lausuntoa jotka ministeriön tulisi lukeA, SISÄISTÄÄ ja ottaa huomioon? Enpä taida uskaltaa uskoa...

    VastaaPoista
  2. Olitko Marja kuulemistilaisuudessa myös? Minusta henki oli hyvin päämäärätietoinen mm. aikataulun suhteen, mutta toisaalta sisällön suhteen jopa avoin. Sitä, että taiteenedistämiskeskus on sitten virasto ja se muuttaa koko toiminnan virkamiespäätöksenteon alle, on iso asia, mutta muuten ei mulle ihan noin jyrkän muuttumatonta vaikutelmaa tullut. Olet oikeassa että mainitsemaasi on maalailtu, muttei sitä olla vielä vahvistettu missään? Tätä on vaan hyvä seurata tätä prosessia. Arkadiaseuran tilaisuuteen toivon pääseväni. Arhinmäkihän lopulta päättää mitä esittelee.

    VastaaPoista